Elk jaar is er de jeugdwerktrendrede. Dit is een bijeenkomst georganiseerd door jeugdwerkersnetwerk INNOV8 en wordt samengesteld door diverse jeugdwerkorganisaties zoals; CGJO, HGJB, JOP – Jong Protestant, LEF Navigators, NGK Jeugdwerk, Praktijkcentrum, Timotheüs (Opwekking), World Servants en Youth for Christ.

Ze stellen een lijst op met een aantal trends die zij zien bij de jongeren en geven daarbij advies hoe we als kerk daar mee om kunnen gaan. En dat is fijn!

Want één ding is zeker. De jeugd van nu is anders dan de jeugd van toen! Vloggers als rolmodelen, een spelletje is in eerste instantie digitaal en pas daarna een bordspel. Deze generatie kent geen casettebandjes, floppydisks, smsen op je oude nokia of leven zonder internet. Voor mij en leeftijdsgenoten is het internet bijna niet meer weg te denken maar we zijn opgegroeid zonder internet. De tieners en jongeren die nu opgroeien kennen niet anders dan dat er internet is! Iets wat je makkelijk over het hoofd ziet, maar het heeft zeker wel impact. Bijvoorbeeld in hoe ze digitaal contact waarderen, een appje is ook waardevol contact. Of hoe ze informatie verzamelen, waar vroeger nog wel eens wat aan ouders of opvoeders werd gevraagd, is deze informatie ook gewoon via internet beschikbaar. En dan bijvoorbeeld rolmodellen. Tegenwoordig zijn de rolmodellen vloggers, influencers en andere bekende Nederlanders die alleen bekend zijn bij de jongere generaties. Deze rolmodellen proberen regelmatig authentiek over te komen omdat het meer likes oplevert maar is het ook echt? Tieners en jongeren hebben behoefte aan echte rolmodellen. Het is allemaal sneller en diverser dan dat het vroeger was. En dat is mooi! Onze jeugd is daardoor ondernemender geworden en ze zijn goed in multitasken.

Toen ik nog werkte als kok gebeurde het wel eens dat er gasten waren die iets anders wilden buiten het menu om. Vaak was dat wel mogelijk, maar ze wilden dat het ook nog eens net zo snel beschikbaar was.
Mijn reactie daarop was; Kwaliteit kost tijd!

Zo is het ook met relatie, de basis van ons jeugdwerk. Kwaliteit in relatie kost tijd, er moet geïnvesteerd worden in onze jeugd. Ze hebben ECHTE rolmodellen nodig. Niet mensen die doen alsof om meer likes te krijgen, niet perfecte mensen, als ze al bestaan. Ze zijn opzoek naar kwaliteit in relatie en ECHTE rolmodellen. Tijdens de trendrede besefte ik dat wij een mooie vorm van jeugdwerk hebben. Met de LEFgroepen proberen we ruimte te maken voor echtheid. Echte gesprekken met echte rolmodellen. Relatie als basis en vanuit die relatie, gesprekken waarbij gelachen en gehuild kan worden. Een vorm die veel vraagt van onze jeugdleiders en een verantwoordelijkheid die niet alleen bij hun ligt. Wij als hele gemeente hebben daar een rol in. We mogen ook naar onze tieners laten zien dat het niet altijd makkelijk is om jezelf kwetsbaar en open op te stellen, maar dat het wel loont. Spannend? Zeker! Maar als wij dat al niet doen, waarom zouden zij dan?

Ik wil jullie daarmee ook uitdagen. Laten we kwetsbaar en open zijn door de komende tijd complimenten te geven aan iemand waarbij je het niet zo makkelijk zou doen, iemand waar je niet zo makkelijk op af zou stappen. Als je niemand weet….. In onze kerk zijn genoeg tieners die het leuk vinden om te horen dat je het leuk vindt om ze in de kerk te zien! Of stap eens af op een jeugdleider om een mooi compliment te geven. Dat is wel het minste wat ze verdienen!

(Lees hier de volledige jeugdwerktrends)