1. Wat maakt ons christenen?

Info voor de lefleider

Tip: Print de tafelvraag uit of schrijf deze op en leg hem zichtbaar op de tafel waar je ontmoet.

Deze 1e avond gaan we kijken naar dat wat een christen een christen maakt. Wat is het beeld wat de leffers hebben van christenen? Noemen zij zichzelf een christen? En waarom wel of niet? Door middel van een mindmap proberen we de associaties rondom ‘christen’ boven tafel te krijgen. Alle associaties zijn goed omdat ze dienen tot voer voor een mooi gesprek waarin ze ook op elkaar kunnen reageren.

Wat heb je nodig?

  • Per deelnemer een blaadje
  • Stiften, pennen, potloden
  • Een grote(re) kaars
  • p.p. 1x een waxinelichtje

Ontmoeting

Zet wat lekkers op tafel.

Tafelvraag:
Wat is het meest christelijke wat je afgelopen week hebt gedaan?

Gebedsvorm:
Zet een kaars aan in het midden van een school. Nodig de Leffers uit om omstebeurt een waxine lichtje aansteken aan de grote kaars voor iets of iemand waar ze dankbaar voor zijn of gebed voor willen. Vraag ze om dit uit te spreken, maar dwing ze niet. Daarna kun je een kringgebed doen waarin je iedereen de beurt geeft. Als ze niet (hardop) willen bidden laat ze dan ‘Amen’ zeggen zodat de volgende weet dat hij mag. Vooral uitnodigen en een beetje uitdagen. Hardop bidden is superspannend.

Onderwerp

Intro

Werkvorm

Pak een blaadje en zet midden op het woord: ‘christen’. Schrijf alle woorden op waar je aan moet denken bij dit woord. Er is geen fout, alle dingen die je opschrijft zijn goed. Ook maakt het niet uit of iemand anders hetzelfde al heeft. Het gaat erom wat jij denkt! En dat is goed!

Nabespreken

Vorm 1: Iedereen deelt iets over zijn mindmap en benoemt een paar dingen die hij/zij heeft opgeschreven. Als iemand anders eenzelfde associatie heeft opgeschreven zegt hij ‘die heb ik ook. Vraag dan waarom ze die wel hebben, of aan anderen waarom niet…

Vorm 2: Ze pakken het blaadje van diegene naast hun en benoemen wat ze daarin opvalt. Natuurlijk blijft het positief naar elkaar. Leider kan de vragen doorspelen onderling.

Outro

Extra's

EO Beam maakt leuke filmpjes. Hieronder een aflevering van herken de christen waar ze de straat opgaan en aan voorbijgangers vragen om de christen aan te wijzen.

Eventueel kun je ook nog even luisteren naar wat muziek. Misschien met daarna nog even een gebed?
Jars of Clay – they will know that we are christians by our love

Ontlading

Is het lekker weer? Ga even voetballen of iets anders buiten doen. Een excuus om verstoppertje te spelen is altijd goed. Ook voor de leiding 😉
Als je binnen blijft kun je evt. ‘Wie ben ik’ gaan doen:
• Zet een naam van iemand op een postit -iedereen moet diegene kennen. Het kan helpen om een thema te gebruiken. Bijbel, Disney, Sport, oid.
• Dit briefje geef je aan je buurman. Die plakt het op zijn hoofd. Hij mag dus niet weten wat er op staat.
• Als je aan de beurt bent dan stel je een ja/nee vraag. Bij ‘ja’ vraag je door, bij ‘nee’ is de volgende aan de beurt